Årets Pionjär
– Hector Martinez, Cellink AB

Motivering

Hector Martinez började med att sälja hemlagat godis och fixa till bilar vilket lade grunden till finansiering av studier i Sverige. Tillsammans med en kurskamrat har Hector utvecklat ett världsunikt företag vars innovation gör det möjligt för mänskliga celler att växa. Vävnader som lever, brosk och hud kan printas ut. Cellink har med raketfart lyckats nå börsen och har sedan dess femdubblat värdet till 1 miljard kronor. Bolaget växer med 200% varje kvartal och har attraherat drygt 200 Mkr i finansiering.

Hector erhåller utmärkelsen Årets Pionjär för att han trots bristande kunskaper i svenska men genom hårt arbete har lyckats med det många entreprenörer drömmer om. Hectors ödmjuka inställning till livet har lagt grund för enastående bedrifter.

H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade den 16 oktober 2018 ut utmärkelse Årets Pionjär på Kungliga slottet.

Hector Martinez, Cellink AB

Hector Martinez, teknikchef och medgrundare av Cellink. Företaget utvecklar bioprintteknik som gör det möjligt för forskare att skriva ut mänskliga organ och vävnader för utveckling av läkemedel och kosmetiska produkter, och i framtiden för kliniska tillämpningar. Cellinks innovativa biomaterial gör det möjligt för mänskliga celler att växa och trivas som de skulle i den naturliga människokroppsmiljön. På 12 månader har produkter sålts till mer än 40 länder och hundratals, prestigefyllda laboratorium runt om i världen som Harvard, MIT, Princeton och FDA. Kulturen på Cellink präglas av uthålliga, hårt arbetande medarbetare som strävar efter att göra en skillnad i världen med mottot ”magi händer i att göra”. Martinez vill att denna kultur och budskap ska nå fler, att motivera speciellt grupper som kanske inte stimuleras av en högre utbildning. Grupper som har en stor potential att bidra till vårt samhälle på ett ovärderligt sätt.
Ort: Göteborg
Grundades: 2016
Omsättning: 13,1 mkr
Antal anställda: 16
www.cellink.com

Årets Pionjär 2018 – Deniz Martinez, Cellink AB

Årets Pionjär 2018 – Deniz Martinez, Cellink AB (th)

Årets Pionjär 2018 – Deniz Martinez, Cellink AB + kollegor Cellink

Årets Pionjär 2018 – Deniz Martinez, Cellink AB

Årets Nybyggare 2018 – Hector Martinez, Cellink AB

Share This