Sveriges främsta företagare med utländsk bakgrund

Den 16 oktober  utsågs Imad Elabdala från Kidnovation AB, Stockholm till ”Årets Nybyggare 2018”. Hector Martinez, Cellink AB, Göteborg utsågs till ”Årets Pionjär 2018” och Adam Aljaraidah, Virkesbörsen AB, Stockholm utsågs till ”Årets Unga Pionjär 2918” när finalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln på Kungliga slottet med Konungen som prisutdelare.

Under eftermiddagen var det på Kungliga slottet, för artonde året i rad, final i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund. Imad Elabdala från Kidnovation AB fick ta emot priset Årets Nybyggare 2018. Genom företaget Kidnovation erbjuder Imad skolor, sjukvårdsinstitutioner och humanitära organisationer digitala, gamfierade, diagnostiska och terapeutiska verktyg som gör det möjligt att hjälpa barn med psykosociala problem.

Årets Nybyggare, Motivering

Krigets fasor skapar djupa sår och Årets Nybyggare har en imponerande och gripande resa. Med utgångspunkt från sitt eget trauma ville Imad Elabdala hjälpa andra barn. Imad har utvecklat ett gamifierat verktyg för att skapa en säker zon för barn att uttrycka sina känslor och kommunicera med läraren eller terapeuten, vilket bidrar till en snabbare diagnos av barnets psykiska hälsostatus. Efter flera års kund- och utvecklingsarbete står företaget nu inför en bred lansering med internationell potential.
Imad erhåller priset Årets Nybyggare för att som ensamkommande flykting på mycket kort tid skapat en lösning som kan hjälpa många barn med samma bakgrund. Imads målmedveten är ett föredöme för många och ett bevis på att det snabbt går att komma in i det svenska samhället.

Vidare fick Hector Martinez från Cellink AB ta emot utmärkelse Årets Pionjär 2018. Hector är medgrundare till företaget Cellink som startades under Hectors studietid på Chalmers.

Årets Pionjär, Motivering

Hector Martinez började med att sälja hemlagat godis och fixa till bilar vilket lade grunden till finansiering av studier i Sverige. Tillsammans med en kurskamrat har Hector utvecklat ett världsunikt företag vars innovation gör det möjligt för mänskliga celler att växa. Vävnader som lever, brosk och hud kan printas ut. Cellink har med raketfart lyckats nå börsen och har sedan dess femdubblat värdet till 1 miljard kronor. Bolaget växer med 200% varje kvartal och har attraherat drygt 200 Mkr i finansiering.
Hector erhåller utmärkelsen Årets Pionjär för att han trots bristande kunskaper i svenska men genom hårt arbete har lyckats med det många entreprenörer drömmer om. Hectors ödmjuka inställning till livet har lagt grund för enastående bedrifter.

Adam Aljaraidah fick ta emot utmärkelse Årets Unga Pionjär 2018. Genom sitt företag Virkesbörsen AB vill Adam skapa en mer transparent, rättvis och effektiv virkesmarknad och skogsindustri. Skogsägare kan enkelt få rådgivning och en prisbild samtidigt som de kan konkurrensutsätta sitt virke för att göra mer lönsamma virkesaffärer.

Årets Unga Pionjär, Motivering

Adam Aljaraidah är uppvuxen i en miljö som med stor sannolikhet kunde ha fört in honom på en helt annan bana. Men Adam drömde om att utbilda sig och bryta upp. Adam visste överhuvudtaget inte om att den fanns, högskolan han skulle börja på. Trots sin utbildning var det svårt för honom att få ett arbete. Adam antar gärna utmaningar och har valt att förändra en mycket traditionell bransch. En bransch där personer med utländsk bakgrund inte är vanligt förekommande.
Adam erhåller utmärkelsen Årets Unga Pionjär för sin djärvhet och målmedveten som har tagit honom dit han är idag. Adam är en förbild för många unga i socialt utsatta områden – en näringslivets Zlatan.

Pristagarna erhåller utmärkelserna för sina bedrifter som företagare och ledare. De har alla inom sina respektive områden visat på innovation och drivkraft. Pristagarna är goda förebilder för såväl andra personer med utländsk bakgrund som för svenskt näringsliv.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i Sverige. Det är oerhört härligt att se att det finns så många duktiga entreprenörer vars företag har en stark tillväxt. En kraft att räkna med när det gäller Sveriges framtida konkurrenskraft. Det är med stor glädje som vi delar ut H.M Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare till företagare som är framgångsrika och utgör mycket goda förebilder. Priset är en hyllning till alla som kommer till Sverige och väljer att starta ett nytt företag, säger Rafael Bermejo, ständige sekreterare i Nationella nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare

Vinnarna i Sverige utses av en extern oberoende nomineringskommitté som består av ordförande Björn Eriksson (f.d Landshövding Östergötlands län), ständige sekreterare Rafael Bermejo (Direktör, ordf. Stiftelsen IFS, Gustav Douglas (ordf. Lautor), Gunvor Engström (f.d Landshövding Blekinge län), Salvatore Grimaldi (ordf. Grimaldi Industrier), Ali Karimi (ordf. Pars Gruppen), Silla Levin (Vd Forsman & Bodenfors), Göran Lundwall (Vd Almi Företagspartner), Lena Olving (Vd Mycronic AB), Björn Rosengren (f.d Näringsminister, f.d landhövding Norbottens län), Anna Ryott (Summa Equity), Nyamko Sabuni (Executive Vice President Sustainability, ÅF AB), Azita Shariati (Vd Sodexo Norden), Mats Torstendahl (vVd SEB samt Chef för division Företag & Privatkunder).

Share This