Årets Nybyggare 2018 Region Väst: Hector Martinez, Cellink AB

Årets Pionjär 2018 Region Väst: Assan Njie, NJIE Food AB

Årets Unga Pionjär 2018 Region Väst: Rebu Burubwa, Rutasoka Sweden AB

Hector Martinez, Cellink AB, utnämndes under tisdagkvällen till regionens ”Årets Nybyggare”, Assan Njie, NJIE Food AB utsågs till ”Årets Pionjär” och Rebu Burubwa, Rutasoka Sweden AB, till ”Årets Unga Pionjär” när finalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln i Region Väst.

Hector Martinez fick ta emot utmärkelsen som Årets Nybyggare då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund, ägde rum på Residenset i Göteborg. Hector grundade företaget Cellink under sina studier på Chalmers.

– Med världen som arbetsplats reser Hector runt till forskningsintensiva miljöer för att utveckla och kommersialisera sin innovation av både 3D bioprinters och Bioink (Biobläck). Innovationen gör det möjligt för mänskliga celler att växa och man kan printa vävnader som lever, brosk och hud. Cancertumörer kan odlas och i framtiden botas genom riktade experiment och forskning. Bolaget är i framkant vad gäller den framtida medicinska forskningen men har även med raketfart lyckats nå börsen och sedan dess femdubblat bolagsvärdet på börsen till 1 miljard SEK, växer med 200% varje kvartal och attraherat drygt 200 MSEK i finansiering, säger Anders Björkenbo, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Väst.

Vidare under kvällen fick Assan Njie ta emot utmärkelse Årets Pionjär. När Assan, tidigare elitidrottare och rankad sjua i Europa i kampsporten MMA, insåg att det saknades en nyttig och hälsosam dryck efter träning för konsumenterna i Sverige förverkligade han sin dröm om ett eget företag genom att 2008 starta NJIE Foods.

– Assan identifierar ett behov och har drivet att med envishet och långsiktighet förverkligat sin dröm. Hans innovativa förhållningssätt, förmåga att se trender och möjligheter samt insikten att engagera de bästa i branschen har bidragit till denna framgångssaga. Beviset är att han lyckas göra en mogen bransch större. Assan har fokus på innovationer och har lyckats vara snabbfotad med smartare, nyttigare drycker och livsmedel. Hans förmåga att kombinera hälsosamhet och lönsamhet, har gjort honom till en banbrytare i sin bransch, säger Anders Björkenbo.

Rebu Burubwa fick ta emot utmärkelse Årets Unga Pionjär. Rebu tvingades fly från krigets Kongo, levde som barfotaflykting i Tanzania men har nu hittat hem i Sverige. Sina rötter glömmer han aldrig utan Rebu startade företaget Rutasoka som han driver tillsammans med sin flickvän.

– Rebu räddar, med sitt bolag Rutasoka Coffee, liv och förbättrar villkoren för människorna i de lokalsamhällen där kaffet odlas. Inte genom att vara en välgörenhetsorganisation utan genom bärkraftigt hållbart företagande.  Bland annat har två miljoner kronor investerats i en kvinnoklinik i Kongo, där det senaste året förlösts över 400 barn, en viktig insats i ett land som har ett av världens högsta barnadödlighetstal. Rebu tillför sin bransch ett modernt hållbart entreprenörskap byggt på en viktig mission, säger Anders Björkenbo.

Vinnarna från Region Väst kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 16 oktober.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Väst. Det var ingen lätt uppgift att utse våra vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana förtagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Anders Björkenbo.

Den externt oberoende nomineringskommitté som utsåg vinnarna bestod av ordförande Anders Björkenbo (AM2 AB), Hamid Fard (Affärsansvarig inom Startfasen på Almi Företagspartner Väst AB), Peter Bermann (Kreditansvarig SEB, Region Göteborg), Moa Gurbuzer (Vd MRG Wines AB), Staffan Hillberg (Wood & Hill Investment), Ulf Johansson (egenföretagare, multipel entreprenör), Staffan Truvé (Medgrundare av och forskningschef på Recorded Future), Klementina Österberg (Vd GU Ventures AB).

Nomineringskommitténs motivering

Årets Nybyggare 2018 – Region Väst

Med världen som arbetsplats reser vinnaren runt till forskningsintensiva miljöer för att utveckla och kommersialisera sin innovation av både 3D bioprinters och Bioink (Biobläck). Innovationen gör det möjligt för mänskliga celler att växa och man kan printa vävnader som lever, brosk och hud. Cancertumörer kan odlas och i framtiden botas genom riktade experiment och forskning. Bolaget är i framkant vad gäller den framtida medicinska forskningen men har även med raketfart lyckats nå börsen och sedan dess femdubblat bolagsvärdet på börsen till 1 miljard SEK, växer med 200% varje kvartal och attraherat drygt 200 MSEK i finansiering. Vinnaren av priset Årets Nybyggare 2018 är Hector Martinez, grundare och forskningschef på börsnoterade svenska bolaget Cellink.

Årets Pionjär 2018 – Region Väst

Han identifierar ett behov och har drivet att med envishet och långsiktighet förverkliga sin dröm. Hans innovativa förhållningssätt, förmåga att se trender och möjligheter samt insikten att engagera de bästa i branschen har bidragit till denna framgångssaga. Beviset är att han lyckas göra en mogen bransch större. Som vinnare av årets pionjär 2018 i Väst, har Assan Njie på Njie Foods AB ett fokus på innovationer och har lyckats vara snabbfotad med smartare, nyttigare drycker och livsmedel. Assans förmåga att kombinera hälsosamhet och lönsamhet, har gjort honom till en banbrytare i sin bransch.

Årets Unga Pionjär 2018 – Region Väst

Rebu Burwaba räddar, med sitt bolag Rutasoka Coffee, liv och förbättrar villkoren för människorna i de lokalsamhällen där kaffet odlas. Inte genom att vara en välgörenhetsorganisation utan genom bärkraftigt hållbart företagande.  Bland annat har två miljoner kronor investerats i en kvinnoklinik i Kongo, där det senaste året förlösts över 400 barn, en viktig insats i ett land som har ett av världens högsta barnadödlighetstal. Rebu Burwaba tillför sin bransch ett modernt hållbart entreprenörskap byggt på en viktig mission.

Share This