Aria Sotoudeh, Cityläkarna i Kalmar AB utnämndes under fredagen till ”Årets Nybyggare 2018 – Region Öst”. Dean Maros, MiniFinder Sweden AB utsågs till ”Årets Pionjär 2018 – Region Öst” och Caroline Klüver, PlantRiket AB utsågs till ”Årets Unga Pionjär 2918 – Region Öst” när finalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln i regionen.

Aria Sotoudeh fick ta emot utmärkelsen Årets Nybyggare då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund, ägde rum vid Galan Guldeken i Ronneby. Genom företaget Cityläkarna i Kalmar, Kalmars största privata hälsocentral, arbetar man för att erbjuda bästa möjliga primärvård genom att tillsammans med glädje och effektivitet leverera en tillgänglig, personlig och kvalificerad vård.

– Efter att ha flytt från sitt hemland hamnade Aria med sin familj i Sverige. För att komma någonstans i livet insåg Aria tidigt att allt låg på honom själv. Målmedvetenheten, drivet ihop med insikten att för att ekonomiskt överleva, var det ett måste att jobba parallellt med studierna. Efter tunga studier och visst utlandsarbete för att bygga kapital föddes tanken på en egen rörelse inom sjukvården. Ett område de flesta har en synpunkt på och en upplevelse kring. Idag har Aria en egen rörelse med primärvård och företagshälsovård samt en dröm om ett privat minisjukhus inte allt för långt bort i tiden, säger Jörgen Hedström, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i Region Öst.

Vidare under kvällen fick Dean Maros ta emot regionens utmärkelse Årets Pionjär. På företaget MiniFinder utvecklar man egna produkter och tjänster inom GNSS-området (Global Navigation Satellites System). Positionen anges via GPS inklusive mätning av hastighet, höjd och riktning. Med kvalitet, unik design och hög precision i ett litet format erbjuder man helhetslösningar för t.ex personer med kognitiva funktionsned-sättningar, spårning av djur, fordon m.m samt stöldskydd av maskiner och värdesaker.

– Dean har med målfokus, envishet och långsiktigt tänk byggt sin dröm att vara egen företagare, helt byggt med egna medel. Dean tycker att Sverige har gett honom allt och det minsta han kan göra är att ge tillbaka genom att bygga upp ett tryggt företag där människor trivs och utvecklas. Inom en tuff teknikintensiv bransch har Dean lyckats bygga ett varumärke, högkvalitativa produkter och tjänster som möter behoven av positionering inom flera olika områden och finns idag i över 20 länder, säger Jörgen Hedström.

Caroline Klüver fick ta emot regionens utmärkelse Årets Unga Pionjär. Genom företaget PlantRiket, en plantskola med ett mycket stort och varierande sortiment inom bland annat rosor, träd, buskar, frön, perenner och sommarblommor arbetar man för att alla, oavsett plånbok, ska kunna få glädje av blommor och växter för att skapa en fin trädgård. En riktigt gammeldags trädgårdshandel med kvalité.

– Att se en person med en sådan glädje, passion och engagemang för ett genuint hantverksyrke och som bara går på sin känsla för att våga göra sin grej utan att ens se på sina konkurrenter är djupt imponerande. Caroline ser bara möjligheter och har en vision att vidareutveckla verksamheten. Det finns ett stort kunnande vilket hon med glädje delar med sig av till sina kunder och 5000 följare för att de själva ska lyckas med växter. Inte en enda gång sedan starten har företaget annonserat traditionellt utan ser sociala medier och ”mun till mun” som sättet att nå ut, säger Jörgen Hedström.

Vinnarna från Region Öst kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 16 oktober.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Öst. Det var ingen lätt uppgift att utse våra vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana förtagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Jörgen Hedström.

Den externt oberoende nomineringskommitté som utsåg vinnarna bestod av ordförande Jörgen Hedström (Vd och grundare Högtryck Calmar), Spiros Toulikas (SKB Näringslivsutveckling AB), Per-Ola Carlsson (Vd och grundare av mjukvaruföretaget WIP), Jangir Maddadi (Industridesigner och entreprenör), Christer Nilsson (Affärsängel), Maria Runosson (driver Teleborgs Slott i Växjö).

Nomineringskommitténs motivering

Årets Nybyggare 2018 – Region Öst

Efter att ha flytt sitt hemland hamnade han med sin familj i Sverige, tidigt insåg han att allt låg på honom själv för att komma någonstans i livet. Målmedvetenheten, drivet ihop med insikten att ett måste vara att jobba parallellt med studierna för att ekonomiskt överleva. Efter tunga studier och visst utlandsarbete för att bygga kapital föddes tanken på en egen rörelse inom sjukvården, ett område de flesta har en synpunkt på och en upplevelse kring. Idag finns en egen rörelse med primärvård, företagshälsovård i drift samt en dröm om ett privat minisjukhus inte allt för långt bort i tiden. Vinnare av Årets Nybyggare 2018 – Region Öst är Aria Sotoudeh, Cityläkarna i Kalmar AB.

Årets Pionjär 2018 – Region Öst

– Dean har med målfokus, envishet och långsiktigt tänk byggt sin dröm att vara egen företagare, helt byggt med egna medel. Dean tycker att Sverige har gett honom allt och det minsta han kan göra är att ge tillbaka genom att bygga upp ett tryggt företag där människor trivs och utvecklas. Inom en tuff teknikintensiv bransch har Dean lyckats bygga ett varumärke, högkvalitativa produkter och tjänster som möter behoven av positionering inom flera olika områden och finns idag i över 20 länder. Vinnare av Årets Pionjär 2018 – Region Öst är Dean Maros, MiniFinder Sweden AB.

Årets Unga Pionjär 2018 – Region Öst

Att se en person med en sådan glädje, passion och engagemang för ett genuint hantverksyrke och som bara går på sin känsla för att våga göra sin grej utan att ens se på sina konkurrenter är djupt imponerande. Det fanns inga tvivel i hennes berättelse om sin resa och vision, bara möjligheter att vidareutveckla verksamheten. Det finns ett stort kunnande vilket hon med glädje delade med sig av till sina kunder och 5000 följare för att de själva skulle lyckas med växter som de tidigare inte gjort. Inte en gång sedan start har de annonserat traditionellt utan såg sociala medier och ”mun till mun” som det enda sätt att nå ut. Vinnare av Årets Unga Pionjär 2018 – Region Öst är Caroline Klüver, PlantRiket AB.

Share This