Penikandjomon Kone, P. Solenergi & VVS Service AB, utnämndes under onsdagen till ”Årets Nybyggare” och Edel Puntonet, Jo Kommunikation AB utsågs till ”Årets Pionjär” när regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund gick av stapeln i Region Norr.

Penikandjomon Kone fick ta emot utmärkelsen som Årets Nybyggare då regionfinalen i H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris till företagare med utländsk bakgrund, ägde rum under Greenhouse Scaleup Summit som arrangerades av SEB för företag med tillväxtambitioner. Genom sitt företag P. Solenergi & VVS Service säljs och installeras solpaneler, solfångare, soltankar, toaletter, duschblandare, köksblandare samt allt inom VVS-produkter. Företaget har också etablerats på Elfenbenskusten där man idag även bygger en svensk VVS skola.

– Med en klassresa bakom sig kom Penikandjomon till Sverige. Med alla medel till buds har han själv förändrat sin livssituation genom att, som talesättet lyder, ”gräva där man står”. Pengar och rikedom har inte varit den främsta drivkraften utan istället att bygga kompetensbroar och ge andra möjligheten att skapa en ljusare framtid. Penikandjomon är en god förebild för alla med utländsk bakgrund som väljer att starta egna företag, där entreprenörskap och humanism går hand i hand, säger Emanuel Dohi, ordförande i nomineringskommittén för H.M. Konung Carl XVI Gustafs pris Årets Nybyggare i region Norr.

Vidare under eftermiddagen fick Edel Puntonet ta emot regionens utmärkelse Årets Pionjär. Med stort hjärta och mycket passion har Edel på kort tid byggt ett framgångsrikt team och företag i en utmanande bransch. En nytänkande kommunikationsbyrå med moderna digitala verktyg och arbetssätt där tanken är att kunden inte ska behöva kontakta andra byråer oavsett behov. Man levererar helhetslösningar som gör det enklare för kunderna att växa och fokusera på det de är bäst på.

– Trots stora kulturskillnader, med en förmåga att se luckor på marknaden som möjligheter och svara med efterfrågade tjänster, har Edel skapat ett tillväxtföretag i inte bara en utan flera konkurrensutsatta branscher. Tack vare Edels orädda natur, starka drivkraft och kärlek till sina medarbetare uppnår företaget högt uppsatta mål och vi kan idag se resultatet i form av blomstrande verksamheter, säger Emanuel Dohi.

Vinnarna från Region Norr kommer nu att möta vinnarna i de övriga 4 regionfinalerna när Sverigefinalen på Stockholms Slott går av stapeln den 16 oktober.

– Årets finalister visar vilken innovationskraft och bredd det finns bland företagare med utländsk bakgrund i region Norr. Det var ingen lätt uppgift att utse våra vinnare och jag är mycket stolt över att vi kan visa upp framgångsrika företagare med utländsk bakgrund som inspirerar och utgör mycket goda förebilder. De kommer alldeles säkert att starkt utmana förtagarna i den nationella finalen på Stockholms Slott, säger Emanuel Dohi.

Den externt oberoende nomineringskommitté som utsåg vinnarna bestod av ordförande Emanuel Dohi (Koncernchef Dohi Sweden AB), Mirjana Amovic (Rådgivare, Almi), Jane Axelsson (Kontorschef SEB Umeå), Ida Backlund (Grundare Rapunzel of Sweden), Karin Bodin (Vd och delägare Polarbrödsgruppen), Maria Hedlom (VD Sparbankstiftelsen Norrland), Jörgen Larsson (Vd Inlandsinnovation AB), Markus Olsson
(Vd och största ägare av Fort Knox Förvaring AB), Lars Stenlund (Koncernchef Vitec Software Group AB).

Nomineringskommitténs motivering

Årets Nybyggare 2018 – Region Norr

Med en klassresa bakom sig kom Årets Nybyggare till Sverige. Med alla medel till buds har vår vinnare själv förändrat sin livssituation genom att, som talesättet lyder, ”gräva där man står”. Pengar och rikedom har inte varit den främsta drivkraften utan istället att bygga kompetensbroar och ge andra möjligheten att skapa en ljusare framtid. Årets Nybyggare Region Norr är en god förebild för alla med utländsk bakgrund som väljer att starta egna företag, där entreprenörskap och humanism går hand i hand. Vinnare av Årets Nybyggare Region Norr är Penikandjomon Kone, P. Solenergi & VVS Service AB.

Årets Pionjär 2018 – Region Norr

Trots stora kulturskillnader, med en förmåga att se luckor på marknaden som möjligheter och svara med efterfrågade tjänster, har Årets Pionjär skapat ett tillväxtföretag i inte bara en utan flera konkurrensutsatta branscher. Tack vare vår vinnares orädda natur, starka drivkraft och kärlek till sina medarbetare uppnår företaget högt uppsatta mål och vi kan idag se resultatet i form av blomstrande verksamheter. Vinnaren av Årets Pionjär Region Norr 2018 är Edel Puntonet, Jo Kommunikation AB.

Årets Pionjär 2018 – Region Norr Edel Puntonet Jo Kommunikation AB

Årets Nybyggare 2018 – Region Norr Penikandjomon Kone P. Solenergi & VVS Service AB

Share This